300+ (7) Anthias (5) hädad (4) liigid (18) mage (28) meri (13) õied (5) reisid (5) sisustamine (11) teadus (4) teemast mööda (2) üldpildid (25) video (5)

Sunday, February 13, 2011

Kolimine vol.4

Nüüd on suur akvaarium vanas korteris tühjaks tehtud ja seda postitust kirjutama hakates avastasin, et mul polegi alles ühtegi korralikku üldpilti sellest ajast kui taimestik vanas lõpuks korralikult kasvanud oli. Alates oktoobri keskpaigast elan juba uues korteris, nii et viimastest kuudest pole neid pilte juba selle pärast. Kahjuks ei olnud fotokat kaasas ka siis, kui ma akvaariumit tühjaks tegema läksin. Taimedžungel oli seal päris võimas. Siiski leidsin augustist ja septembrist kaks pilti, mis ajaloo huvides siia ikkagi üles lähevad. Pildistatud on neil tegelikult Liisbetit, sellest ka natuke imelikud nurgad. Parem ikka kui mitte midagi.

Magevee elu kolimine uude korterisse toimus 1.veebruaril. Allpool oleval pildil on peaaegu kogu kraam, mis ümber kolisin. Ühes termokastis on kalad, teine on peaaegu triiki täis taimi. Lisaks kaladega koos olevale umbes kümnele liitrile tõin veel kaasa kaks 25-liitrist kanistritäit vett. Kive ja kruusa tõin vanast akvaariumist ära rohkem kui pildil olevas kahes ämbris. Välisfiltrit lahti ei kiskunud, see sisaldab ka kümne liitri jagu vett ja kõike muud, mis sinna umbes novembrist on kogunenud. Loodetavasti endiselt ka kirsikrevette...
Vesi, kalad, kivid, puurondid ja see osa taimedest, mis uude akvaariumisse oli plaanis panna läks veel samal õhtul elama uue akvaariumi all kapis olevasse sumpa. Värsket vett niipalju juurde, et 160-liitrine sump täis saaks, siis välisfilter samuti sinna tööle ja sellega jõudis magamaminekuaeg ka kätte.

Kuna uus akvaarium on pikalt olnud kasutuses mereakvaariumina, siis on nii akvaariumisse kui ka sumpa klaasile tekkinud mõnesse kohta päris korralik valge koorik, mis peaks suures osas kaltsiumist koosnema. Akvaariumi seintelt kraapisin seda niipalju maha kui võimalik. Ülevoolu kasti siseseinaga, kus seda kõige rohkem on, ei hakka vaeva nägema. Tõenäoliselt tõstab see mingil määral vee karedust, aga kunagi ma olen juba ühe mereakvaariumi ilma probleemideta mageveekastina kasutusse võtnud ja mingeid silmnähtavaid probleeme sellega ei tekkinud. Jaanuari alguses ostsin ühe kaasfoorumlase käest uule kastile ka valgusti. Põhimõtteliselt on tegu täpselt sama firma ja sama disainiga lambiga nagu vanal akvaariumil, uuel on ainult kaks toru rohkem ehk 6x54w. Torud ise on esialgu kasutatud ja lähemas tulevikus see nii ka jääb.

Ammu ammu Rio 180 jaoks tellitud põhjaküttekaabel on selle akvaariumi jaoks väga lühike, aga uut tellida ei raatsinud. Kui kruus juba peal oli, siis avastasin, et see kaabel ei töötagi. Õnneks vist viga kaitsmes, uuega pole veel proovinud.

Vana akvaarium oli käinud kõigest umbes aasta ja seega ei olnud tõenäoliselt ka JBL Aquabasis+ veel täiesti ammendunud. Niivõrd kuivõrd see võimalik oli üritasin vanast akvaariumist kruusa ka kihtide kaupa välja koukida. Vanast akvaariumist toodud kruusa enne uude lisamist ei pesnud mitte kuidagi. Mingil määral sai see niigi läbi loputatud vanast akvaariumist välja tõstmisega. Leidsin isegi mõned savist väetisekuulid. Tänu vana kruusa kasutamisele on uues akvaariumis ka juba mustmiljon torntigu. Uude läks siis kõigepealt vana akvaariumi kõige alumine kiht, kus peaks olema kõige rohkem veel allesolevat Aquabasist ja üleeelmise akvaariumi graniitliiva. Selle peale must kasutatud kivipuru. Alles oli ka pool kotti täitsa uut kivipuru, mille läbi loputasin, see läks ka kõik ära. Sinna peale siis veel vulkaniiti, mida üritasin ka vana akvaariumi paremast otsast eraldi välja võtta. Kõik see sai kaetud 25 liitri uue JBL Manadoga. Substraadi paksuseks on kokku 6-8 cm.

Praeguseks on seis selline, nagu näha alloleval pildil. Juurtega taimed on istutatud. Akvaariumis on kaks uut L-mõõdus kändu. Loomadest on ülemisse ossa seni elama pandud vaid tigusid. Sumbas on kalad, Anubiase känd ja veel mõningast pudi-padi ja parempoolses osas Ceratophyllum. Üks OTO paistab olevat ka sinna hüpanud. Parempoolse osa põhjas on ka natuke vana kruusa. Valgustuseks on kapis 4x1w ledid, ma pole päris kindel, kas see on kardheinale piisav fotosünteesiks, aga kalad paistavad praegu sellise eluga suhteliselt rahul olevat. Kaks korda olen seal osalist veevahetust teinud. Alles teisel korral taipasin, et vana vesi tuleb üles, mitte kanalisatsiooni, pumbata.

No comments: