300+ (7) Anthias (5) hädad (4) liigid (18) mage (28) meri (13) õied (5) reisid (5) sisustamine (11) teadus (4) teemast mööda (2) üldpildid (25) video (5)

Saturday, February 12, 2011

Gdynia akvaarium ja Šotimaa rahvuslik akvaarium

Avalike akvaariumite arvustamise seisukohalt olen natke laisk olnud. Eelmise aasta augustis käisin Šotimaal Edinburghis ja selle reisi käigus sai ka seal lähedal asuvat Scotland National Aquariumit Deepsea World'i külastatud. See ei jätnud nii sügavat muljet, et kohe midagi kirjutada oleks tahtnud ja praegu enam eriti ei mäleta ka. Asub igatahes endise kaevanduse käikudes ja seal on üks väga pikk liikuva teega tunnel akvaariumi all, aga väljapanekutest eriti midagi meelde ei jäänud. Akvaarium asub Edinburghi kesklinnast umbes poole tunni rongisõidu kaugusel. Rongisõit maksab, pilet on ka 12,5 naela, nii et kokkuvõttes päris kallis lõbu. Mäletan kuidas Velda mult enne sinna minekut mitu korda pinnis, et kas ikka tasub, millele ma loomulikult enne käimist kuidagi vastata ei osanud. Aga pärast arvan küll, et ega eriti ei tasu. Akvaariumi külastamisega koos näeb üsna lähedalt küll muljetavaldavaid raudkonstruktsioonist raudteesilda ja maantee rippsilda, mis üle Firth of Forthi viivad ja kunagi peale valmimist mõlemad maailma kõige kõigemad on olnud. Aga selliste vaatamisväärsuste huvilistel on Edinburghis nagunii palju muudki vaadata...
Sissepääs akvaariumisse ja raudteesild taustal.


Gdynias käisin jaanuaris ja ma ei ole kindel, kas see võis äkki neljas kord olla. Akvaariumit külastasin igatahes teist korda. Kui eelmisel korral mõni aasta tagasi käisin ise ja üksi sellega tutvumas, siis seekord oli  akvaariumi külastus õhtusöögiga seotud. Mõnes mõttes hea, sest akvaarium oli siis juba suletud ja külastajad ei seganud. Samas olid kahjuks pimedad ka mõned akvaariumid. Tuli mobiilis oleva lambiga suurest basseinist piraajasid ja anakondat taga otsida.
Võrreldes eelmise korraga on see asutus igatahes tublisti arenenud. Seda rääkis ka meile selle ürituse korraldanud inimene. Eelmisest korrast ma ei mäleta üldse eriti mereakvaariumite olemasolu, praegu on neid aga lausa kaks saalitäit. Ühes toimus meie õhtusöök nagu näha allolevalt pildilt, mille tegi Karl Van Ginderdeuren. Minu teine kord sellistes tingimustes õhtust süüa. Esimene oli vist aastal 2004 Genua akvaariumis otse haide kõrval :)

Kokku oli saalis 10 umbes 1000-liitrist akvaariumi. Peamiselt pehmed korallid ja erinevad, aga mitte just väga eksootilised kalad. Pimedad on Nautiluse ja homaari akvaariumid. Pildilt vasakult jääb napilt välja meduuside akvaarium. Kahuks oli cateringi firma enda nurga sirmiga eraldanud ja sinna taha jäi kõige suurem ja kirjum riffiakvaarium. Kõrval saalis olid mureenid ja muud suuremad merekalad. All magevee basseinid.
Lisaks akvaariumitele oli veel üks saal zooloogiaga üldiseks tutvumiseks ja ülemine korrus spetsiaalselt Läänemere ekspositsiooniga. Seal küll midagi elusat ei olnud, aga päris huvitav oli umbes 5 meetrise läbimõõduga Läänemere põhjareljeefi makett. Kahjuks ei ole kogu selles asutuses muidugi poola keelt mitte mõistvate klientide peale eriti mõeldud.
Erinevalt Edinburghist on Gdynia turistile suhteliselt igav linn, nii et mere ääres olev akvaarium on kindlasti külastamist väärt. Ja kui te just kohaliku kalainstituudi külalisena sinna õhtusöögile pole kutsutud, siis umbes 4 eurose pileti eest peaks seal vaatamist piisavalt olema.

No comments: