300+ (7) Anthias (5) hädad (4) liigid (18) mage (28) meri (13) õied (5) reisid (5) sisustamine (11) teadus (4) teemast mööda (2) üldpildid (25) video (5)

Monday, March 19, 2012

Järelkasv

Veebruari esimestel päevadel oli järjekordne skalaaride marjaports. Jälle koi ja triibuga pikkuimel, samal paaril mis üleeelmise postituse piltidel. Seekord mõtlesin natuke selle marjaga mässata ja tõstsin kohe koos Echinodoruse lehega sumpa sõela sisse. Sõela sättisin nii, et toimuks korralik veevahetus.
Pipetiga nokkisin järgnevatel päevadel valgeks läinud teri ära. 4 päeva pärast olid marjal sabad taga ja väljanoppimisega ei olnud vaja enam tegeleda. 8 päeva hiljem hakkasid maimud ujuma. Kahjuks juhtus sõelaga väike äpardus, nii et maimud pääsesid sumpa plehku. Kümmekond tükki siiski püüdsin kinni ja panin uuesti sõela, hiljem juba maimulõksu. Operatsiooni käigus avastasin ka et sumbas elab mul päris palju zooplanktonit. Palja silmaga tunduvad aerjalgsed olema, mikroskoobi alla pole pannud.
Maimude esimeseks toiduks oli JBL Nobil Fluid Artemia. Nädala pärast oli sõelas alles 8 maimu ja läksin üle kuivtoidule ja külmtatud planktonile. Süüa andsin kogu aega ohtralt nii lõksus olevatele maimudele kui väljapoole. Kuna sump suur ja läbivool korralik, siis reostuse pärast ei muretsenud.
10 päeva peale ujuma hakkamist oli maimulõksus alles 6 maimu, väljaspool vist enam mitte ühtegi.
14-16 ujumispäeval olid maimud 72 tundi söömata, kuna kedagi polnud kodus. Kõik jäid ellu.
4 nädalased maimud läksid elama oma 25 liitrisesse akvaariumisse. Seal on neil seltsiks hulk tigusid ja 2 krevetti, kes toiduülejääkide eest peavad hoolitsema, sest järelejäänud 4 maimu jaoks on toitu ikka võimatu doseerida. Välja nägid nad umbes 5 nädala vanuselt sellised:


Hetkel 5-6 nädalasena on neil pikkust vaid napp 1 sentimeeter. Ilmselt kehva toidu tõttu ja võibolla ka sellepärast, et temperatuur on natuke madal olnud. Igatahes hetkel ootan uut sobivat marjaportsu sobival substraadil, et veelkord proovida.

Märtsi alguses avastasin suures akvaariumis taimi harvendades Limnophila vahelt veel hulga väikesi kalu. Kõigest kuu aega tagasi olin akvaariumisse toonud kolumbia tetrad (Hyphessobrycon columbianus). Alguses 4 ja nädal hiljem veel 8. Maimud ei saanud olla rohkem kui kuu aega vanad. Kudemine jäi märkamatuks, õnneks on akvaarium parasjagu metsa kasvanud. Praeguseks on maimud igatahes ligi kaks korda suuremad kui skalaarimaimud. Piisavalt kiired, et suurte skalaaride eest põgeneda, on nad samuti. Enamus aega püsivad nad siiski veel tihnikus. Hetkel on neid vähemalt 7. Isegi pildilt pole neid lihtne leida :)






No comments: