300+ (7) Anthias (5) hädad (4) liigid (18) mage (28) meri (13) õied (5) reisid (5) sisustamine (11) teadus (4) teemast mööda (2) üldpildid (25) video (5)

Tuesday, July 21, 2009

Mõni uus korter läheb endiselt nagu soe sai...

15 juuliks oli vetikakoristustiim oma töö sisuliselt lõpetanud ja kivid, liiv ning tagasein jälle sama vetikavabad kui ennegi. Pilt on tehtud eile 20. juulil.


Ühtlasi avastasin eile ka, et vee ringlusega akvaariumis on mingi jama, skimmeri juurde viivast ülevoolust vesi justkui ei voolanud üldse. Igaks juhuks võtsin ette kõikide pumpade puhastuse. Ainult skimmeri oma jäi puutumata,kuna see tundus korralikult töötavat. Selgus, et viga ei olnudki mitte pumpade ummistumises, vaid filtrist akvaariumisse pumpava pumba väljalaske toru oli voolikust lahti ja see pump ajas vett ringi oma väikeses tagumises kambris, mitte ei lükanud seda akvaariumisse kivihunniku alla. Ja nii oli see olnud tõenäoliselt juba pikemat aega, kui mitte päris algusest peale. Ilmselt sellest mingit jama veel ei olnud, aga hea et jaole sain.
Kui ma erakvähid sisse tõin, siis esialgu ei pannud neile ühtegi lisateokoda. Ühe mageveeakvaariumist pärit tühja sebrateo koja panin paar päeva hiljem, aga see ei huvitanud kedagi, Eile oli Kaire tööl ja ta loovutas ühe oma teokarbi, mis kuskilt lõunamaa meredest kaasa on toodud. Juba umbes tunni aja pärast kolis üks vähk uude kinnisvarasse. Kahju et kolimisprotsess nägemata jäi. Pildil on vana ja hüljatud korter all ja uus hele korter koos peremehega juba kivi otsas.


Tuleb vist maja peal teokarpide korjandus korraldada, kõik on ju kuskilt midagi kaasa toonud. Eelmises postituses jäigi sellest vähist portreepilt üles panemata. Niisiis neljas erak lähivaates:

Thursday, July 09, 2009

Mereakvaarium

Kontori akvaariumi ära kolimise postituse lõpus sai juba vihjatud, et see sai ette võetud uuele mereakvaariumile ruumi tegemiseks. Uus akvaarium on olemas olnud juba mõnda aega ja piltegi on juba piisavalt kogunenud, et midagi kirja panna. See postitus dubleerib tegelikult mingil määral ühe foorumi teema alguse otsa, aga järjepidavuse mõttes pean ikka siia ka mingi ajaloo kirja panema.
Akvaarium ise on AquaMedicu standartne komplekt Percula 120. Väliste mõõtude järgi 468 liitrit suur, reaalselt läks vett minu umbkaudsete arvestuste järgi sisse 380 liitrit. Akvaariumi käivitamise kuupäevaks kujunes 1. juuni 2009, see oli päev, kus lisaks 20 kg korallliivale lisasin 42 kg eluskivi. Akvaarium nägi peale seda välja selline:


10 päeva hiljem juba selline:


Jaanipäeval juba selline nagu all näha, pilt ise on küll tehtud 7. juulil, aga vahepeal eriti muutusi ei toimunud.


Kogu süsteemis olev lämmastik on tõenäoliselt seotud rohevetikasse ja Mulla poest, kust kogu see kupatus muretsetud on, soovitati esimesed kalad sisse tuua. Ma sain tegelikult Volodja käest natuke riielda, et ma destilleeritud vett kasutasin, mitte osmoosvett, nii et auramise kompensatsiooniks ilmselt tuleb mõnda aega kraanivett kasutada, võibolla jäängi kraanivee peale. Eks seda näita testid tulevikus, Tänase seisuga oli NO3 kraanivees 1-2 mg/l ja PO4 0.

Esimesed 2 ostetud akvaariumi elanikku on Zebrasoma xanthurum (kollase sabaga) ja Acanthurus blochii

Kalad olid tegelikult ehmatavalt kallid, eriti Zebrasoma, nii et nende esimesena toomine oli võibolla päris riskantne samm, samas on nad mõlemad parajad muruniidukid, nii et ehk saab üldpildi akvaariumis varsti kenamaks. Kahe kalaga see nädal asi ei piirdunud. Järgmisel päeval lisandusid puhastusmeeskonna hulka üks turbotigu (Turbo sp)ja 4 erakvähki. Viimaste täpses määramises pole ma veel päris kindel. Kindlasti ei ole nad päris samad, mis poes kassast läbi löödi, aga kuni ma neid kindlamalt tuvastanud pole, ei ole mõtet ka klaarima minna.

Paguristes cadenati

Calcinus elegans

Calcinus tibicen ?

Kui lambid on kustunud, siis näitavad end kivide peal roosad hulkharjasussid



Tänane testiring andis sellised tulemused:
pH= 8,4
KH= 4
Soolsus= 36,4
Temperatuur= 27,7 C
Mg= 860 mg/l
Ca= 440 mg/l
NO2= 0 mg/l
NO3= 0 mg/l
PO4= 0,5 mg/l
NH4= 0,24
NH on mõõdetud tegelikult 3 päeva tagasi ja ühikuks on mikromooli liitri kohta. Milligrammides teeb see vist 0,004, aga igatahes on tulemus eelnevatel nädalatel ka väiksem olnud.
Selle kohta peaks kunagi eraldi teema või vähemalt nimekirja tegema, kui palju miski maksma on läinud. Praeguse seisuga on kogukulu olnud umbes 40 000 krooni. Kui selle peale mõelda, siis ma omale koju vist ikka niipea mereakvaariumit tegema ei hakka :)