300+ (7) Anthias (5) hädad (4) liigid (18) mage (28) meri (13) õied (5) reisid (5) sisustamine (11) teadus (4) teemast mööda (2) üldpildid (25) video (5)

Saturday, March 22, 2008

Väike prõks

Istusin mina rahulikult õhtul kodus arvuti taga ja kuulsin äkki, kuidas käis väike kolksatus. Umbes selline, mida teeb näiteks klaaspudel kui ta millegipärast ümber kukub. Vaatasin toas ringi, aga mingit poltergeisti tuvastada ei õnnestunud. Nii ma siis istusingi arvutitaga edasi ja tegelesin oma asjadega. Umbes tund aega hiljem avastasin end kuulmas, et midagi tilgub. Kuna meie maja katus on minu korteri koha pealt rohkem kui kahtlane, siis olen ma sellistele helidele üsna tundlik. Õnneks seekord katusega probleeme ei olnud. Tilkumine toimus "Singeri" laua all. Enne kuuldud kolksatus tähendas, et akvaariumi põhjaklaas oli mingitele pingetele otsustanud järele anda ja katki minna.
Tänasin mõttes oma õnne, et see juhtus just nii ja nüüd. Järgmisel päeval 22.veebruaril olin just nädalaks kodust ära sõitmas, nii et ööpäeva jagu hiljem ja mind ei oleks seal olukorda päästmas olnud. Leke oli ka üsna aeglane. Ei olnud vaja kohe uisapäisa tormata, vaid sai edasisi tegevusi natuke läbi mõelda. Tegelikult oleks akvaariumi leke võibolla isegi peale paarikümne liitri vee välja voolamist peatunud.
Esimesel õhtul evakueerisin mollide maimud ja Burundi printsessid koos aeglasemat kasvu taimedega, mis enamasti on ka kivide ja kändude külge kasvatatud, 25 liitrisesse tagavaraakvaariumisse. Täiskasvanud mollid ja ülejäänud taimed sain järgmisel hommikul foorumisse ära sokutatud. Minu äraolekuaja tuli neil seal aeraatoriga ja ilma filtrita läbi saada.
Kui akvaarium tühjaks oli tehtud, siis sai ka põhja alune olukord üle vaadatud. Klaas oli täies pikkuses lõhki ja peale selle pika prao veel mõni lühem kah. Tegelikult on see akvaarium oma 20 aasta jooksul mind ikkagi tublisti teeninud ka ja nagunii olid peas mõtted selle äravahetamise suunal.
5 märtsil, kui reisid tehtud ja vastavad vahendid varutud, tegin järgmise ümberkorralduse, et selline päris ajutine lahendus vahetada samuti ajutise, kuid siiski natuke püsivama korralduse vastu. Läänemere 60-liitrise akvaariumi sisu ja Singeri masinast päästetud 25-liitrise akvaariumi sisud vahetasid selle tulemusena kohad. Ilmselt millalgi suve poole saab Läänemere katsetus järjekordselt lõpetatud.
Uue seisuga on siis 60-liitrises akvaariumis praegu põhjafilter, akvaarium on pealt lahti. Elanikeks 3 molli maimu ja umbes 10 Burundi printsessi, neist vaid 1 täiskasvanu. Taimedeks peamiselt Microsorum pteropus 'vindelow' ja Anubias barteri nana. Natuke sai ka teisi taimekesi sinna istutatud, aga valguseks on seal vaid üks 13-watine toru, nii et erilist taimekasvu pole oodata. Katkisest akvaariumist võtsin põhjakruusa ja pesin seda päris põhjalikult, kuna suur akvaarim oli mullapõhjaga.
Stockholmikruiisilt sai kaasa ostetud Nymphaea zenkeri 'green'. Ühes potis oli kaks taime, ühe istutasin suurde akvaariumisse ja teine läks nigelatesse valgustingimustesse 60-liitrises. Kummalgi polnud eriti korralike juuri nii, et mõlemad taimed on siiani üsna armetu väljanägemisega. Uusi lehti on siiski ajanud mõlemad.
Heas usus, et nitraate on vähe olen suurt akvaariumit seni üsna regulaarselt väetanud, kuid nüüd äkki selgus, et ei nitraate ega fosfaate ei olegi seal nii vähe, kui ma arvasin. Edasi tuleb mõnda aega ilmselt tihemini testida ja vaid mikrot lisada. Prooviks sai aianduspoest ostetud ka mikrosegu Agrimix Micro Profi.