300+ (7) Anthias (5) hädad (4) liigid (18) mage (28) meri (13) õied (5) reisid (5) sisustamine (11) teadus (4) teemast mööda (2) üldpildid (25) video (5)

Tuesday, December 11, 2007

Katsetused "Läänemerega"



2006 aasta suvel jõudsin selleni, et otsustasin katsetada väikese kodumere akvaariumiga. Ettenägematute sündmuste ja katsetuste tarvis oli juba tunduvalt varem soetatud väike 25 liitrine kast, mille jaoks oli olemas väike soojenduspulk ja sisefilter JBL ProCristal 50. Soojenduspulka otsustasin mitte kasutada, kuna looduslikult tegemist ikkagi suhteliselt jahedaveelise ja üsna muutliku temperatuuriga keskkonnaga. Mingeid pikemaid ettevalmistusi ei teinud, ühel augusti õhtul läksin Merivälja muuli juurde ja tõin sealt akvaariumitäie vett ning igasugu elu, mis silma hakkas ja mida peoga püüda õnnestus. Kivisid ja liiva ka sobivas koguses sealt samast. Kodus sai see ilma igasuguse eeltöötluseta akvaariumisse kallatud. Kõigepealt pinnas, siis kohe vesi ja kui poole tunniga suurem osa hõljuvast materjalist oli settinud, siis lasin ka oma kirpvähid akvaariumisse lahti. Esimeste päevade jooksul suri enamus vähke ilmselt soojashokki - kuigi oli august oli veetemperatuur nendel päevadel meie rannas kindlasti alla 10 °C. Aga mõned loomad jäid siiski ka ellu ja siit sealt sai vahel mõned lisaks toodud. Kaladest proovisin ma selles väikeses akvaariumis ainult umbes sentimeetriseid ogalike maime, aga need ei pidanud kunagi kauem vastu kui nädala. Karbid kippusid ka mõne nädalaga ära surema. Kirpvähid ja teod elasid aga hästi ja paljunesid päris märkimisväärselt. Vee vahetusega eriti vaeva ei näinud - paarikuusete vahedega umbes 1/3 vahetasin. Lisaks veevahetusele tuli iga paari kuu tagant ka uus puhmas põisadru akvaariumisse. Umbes 2 kuud kulus elanikel selle puhma rootsudeks hekseldamisele. Juba umbes 5 kuu pärast oli otsus valmis, sama asja natuke suuremas kastis uuesti proovida.
Jõulude ajal meisterdasin omale uue seinariiuli, kuhu tulevase natuke suurema "mere" jaoks sobiv auk sisse jäi. Akvaariumi lasin teha vastavalt selle suurusele ning see tuli mõõtudega 65x30x30 cm ehk umbes 55 liitrit. Soojenduse vajadus puudus, filtrina otsustasin kasutada seekord põhjafiltrit. Ka väiksema akvaariumil oli filter mõeldud pigem vee liigutamiseks mitte puhastamiseks ja põhjafiltri kasuks otsustasin seetõttu, et seda ei ole vaja puhastada. Pumbana kasutasin Hydor Seltz L200 mida on näha üleval oleval pildil. See pump oli tegelikult natuke liiga võimas, kuna imes endasse läbi kruusa ka peenemat liiva, mis ajapikku pumbale endale piisavalt kulutavalt mõjus ja ta üsna häälekaks muutis. Praeguseks on see pump asendatud juba eelpool mainitud väikese JBL sisefiltri pumbaga.
Uus kast sai käima 1.04.2007. Elustik sai seekord toodud Rannamõisa rannast. Kahjuks tegin selle vea, et vana akvaariumi hästi aklimatiseerunud kirpvähke uude ei asustanud ja siiani ei ole uut isepaljunevat populatsiooni tekkinud. Nii ongi selle uue akvaariumi elustikku kevadest peale vaja olnud aegajalt täiendada.
Elanikeks on või olid:

Kirpvähid (Gammarus sp.), Järjekordne ports aklimatiseerumas, toodud 2.12.2007 Paljassaarelt. seni on mõned elus, kuigi näha on neid väga vähe.
Müsiidid (arvatavasti Neomysis integer). Augustis Rannamõisast püütud, vastu ei pidanud 2 nädalatki.
Hüdraloomad (Cordylophora caspia). Kevadel sisseseadmise aegu "õitses" selliseid kolooniaid igal kivil. Vahepeal polnud näha, nüüd on jälle.
Tõruvähk (Balanus improvisus). Kivi nende vähkidega sai Kundas sukeldudes välja toodud oktoobris 2006, see elas juba väiksemas mereakvaariumis. Tänaseks on enamus kodasid tühjad, kuid mõnes siiski omanik sees. Näha on neid harva.
Väiksed mudilakesed (Potamoschistus minutus). 5 umbes 3 cm pikkust kala sai Rannamõisast toodud aprilli alguses. Elasid umbes jaanipäevani, siis surid kõik umbes 2 nädala jooksul. Täisid olid täis. Kahjuks polnud aega või viitsimist suvel uusi püüda. Ogalike maimudega sai ka suuremas akvaariumis katsetatud, aga sama edutult kui väikeses.
"Viimane mohikaanlane" põhjamere garneel (Crangon crangon). 4 krevetti sai toodud juunis Saaremaalt. Viimane neist jäi millalgi oktoobris üksi. Praegusel hetkel tundub üsna viletsa tervisega olevat. Tasakaaluhäired või midagi, ei püsi üldse õiget pidi, aga seni on vastu pidanud.

Tigudest pole eraldi pilte teinud, aga neid võib nii mõnelgi näha.

Wednesday, December 05, 2007

Kontoris



Eelmises postituses sai juba mainitud, et akvaariumipisik levis vahepeal töö juurde. Täpset alguseaega enam ei mäleta, aga juures olev pilt väikesest akvaariumist on tehtud märtsis 2006. Tõenäoliselt sai see asustatud samuti millalgi 2005 aasta sügisel. 35 liitrise vana akvaariumi leidsime oma Kõiguste välibaasist. Peale tihendamist ja värvimist leidis see asukoha natuke tugevdatud "Standardi" kontoririiulis. Elanikuks olid mollid ja kiiversägad. Kokku oli selle akvaariumi eluiga alla aasta.
2006. aasta kevadel saime järjepideva töötlusega ülemuse nii kaugele, et ta oli nõus suure akvaariumi ostmise arvele alla kirjutama. Arve sisse kuulus 240 liitrine akvaarium koos aluskapiga, JBL Cristal Profi 500 välisfilter ning soojenduspulk (kokku umbes 6500 kr). Sellele lisandus teinegi umbes 700 kroonine arve, mis sisaldas juppe valgustuse ehitamiseks (2x54W ballast, T5 torud jm). Ülejäänud kulud on seni kaetud entusiastide taskutest. Akvaarium sai käivitatud 20.07.2006. Allolev pilt on tehtud novembris 2007. Elanikeks praeguse seisuga mollid (Poecilia shenops),siiami tapluskalad (Betta splendens), siiami vetikamugijad (Crossoheilus siamensis), liithammassäga (Synodontis robbianus), sumatra barbused (Barbus tetrazona) ja kiiversägad (Corydoras julii). Veevahetustsükkel on umbes 15 % iga kahe nädala tagant.

Tuesday, December 04, 2007

"Singeri masin"


Minu vana raudraamiga 110 liitrine jäi tühjaks väga lühikeseks ajaks. Millalgi vahepeal oli tööl väike 35 liitrine kastike käima pandud, mis nakatas ka kolleegid SASi (suurema akvaariumi sündroomi) ja nii hakkasin ma oma purki tööle kolimiseks ette valmistama juba enne, kui sisu oli suuremasse akvaariumisse tõstetud. Eelkõige oli vaja soliidsemat alust, sest seni oli ta mul seisnud üsna ilmetu ja madala kapikese peal. Sobival ajal küsis foorumis keegi, kas Singeri õmblusmasina lauast võiks akvaariumile aluse saada, mis pani minu mõtted samas suunas liikuma. Sobiv laud oli maal laka peal olemas, selle puidust osa oli niiskus peaaegu ära lõhkunud. Raudosa sai üle võõbatud ja puidu asemele uus plaat ostetud. Siis tegin ma selle "vea", et mingi koristamise käigus tegin Singeri lauakesele seina ääres natuke ruumi ja tõstsin ka akvaariumi jalust ära sinna peale. Kogu see kupatus sobis ennesõjaaegse riidekapi kõrvale nii hästi, et selle kõige kontorisse viimise plaan aegus samal hetkel pöördumatult.
Käima panin uue setupi 3.12.2005. Tehnika jäi kõik samaks mis ennegi: küttekehaga Eheimi välisfilter 2322, valguseks 3 18-vatist toru. Uuendus oli mullakiht kruusa all. Mulla tõin männimetsast Rae vallast, tundus sellise suhteliselt turbane, aga ega ma sellele mingit erilist kvaliteedikontrolli ei teinud. Kruusa sai vast natuke liiga vähe ja liiga jäme, aga kuna kõik on juba 2 aastat enamvähem korralikult toiminud, siis ei tohiks väga nuriseda. Veevahetus ja taimeharvendus on selles akvaariumis toimunud tunduvalt ebaregulaarsemalt ja harvemini kui suuremas kastis. Peamisteks elanikeks on olnud mustad ja kollased mollid (Poecilia Shenops), kelle arv on seal olnud üsna isereguleeruv. 2007 aasta kevadel lisasin Burundi printsessid(Neolamprologus brichardi), kes nüüdseks on samuti üsna regulaarselt paljunema asunud. Kui ma midagi ette ei võta, siis tõenäoliselt söövad nad mingi aja pärast mollid välja. Pilt on tehtud eelmisel nädalal.