300+ (7) Anthias (5) hädad (4) liigid (18) mage (28) meri (13) õied (5) reisid (5) sisustamine (11) teadus (4) teemast mööda (2) üldpildid (25) video (5)

Sunday, April 15, 2007

Vahetus



Kui ma 2003 aastal akvaristikaga uuesti tegelema hakkasin, siis sai natuke eestikeelses netiruumis natuke ringi vaadatud, et kas mingi aktiivne akvaristide seltskond ka tegutseb. Kas oli minu ringivaatamine laisk või toimus see natuke liiga vara, igatahes ei leidnud ma siis midagi. Nii ma avastasingi alles umbes poolteist aastat peale tekkimist sellise toreda koha nagu Akvarist.ee foorumi. Vähemalt olen ma avastamise hetkest selle aktiivne liige olnud, palju sealt õppinud ja jõudumööda ka oma tarkust jaganud.
Foorumil oli ka üsna oluline roll selles, et tekkis soov oma senine akvaarium põhjalikult ümber korraldada või veel parem - uue ja suurema vastu välja vahetada. Lõpuks saigi viimane variant valitud.
Päris uut siiski ei ostnud, vaid leidsin foorumi müügiosast endale sobiva pakkumise. See sisaldas Juwel Rio 180 akvaariumit koos aluskapiga ja Azoo CF1500 välisfiltrit. Originaalvarustusest oli lisaks juweli enda filtrile puudu ka kaas, kuid oli olemas 2 toruga eraldi valgusti. Õnneks oli üsna samal ajal teise inimese poolt pakkumisel ka Juweli originaal kaas, nii ma sain omale kohe alguseks 4x30w valguse. See investeering läks kokku maksma 4700 krooni. Lisaks sai soojenduseks tellitud põhjapinnases olev 100w devi silikonkaabel. Akvaariumi käivitamise ajal oli CO2 aparaadiks isetehtud pärmipudel, mis sai õige pea vahetatud 2kg tulekustuti vastu.
Vahetus ise toimus 2. oktoobril 2005. Uus akvaarium sai täpselt vana kohale. Et kalad sellise operatsiooni võimalikult valutult üle elaksid, siis sai kõigepealt vahetatud vana akvaariumi filter. Kogu vana akvaariumi filtri sisu läks uue akvaariumi filtrisse ja lisaks veel uut materjali, kuna uus filter oli tunduvalt suurem. Uus filter käis vanas akvaariumis üle kolme nädala. Vahetamise ajaks tõstsin kalad ja taimed ja 60 liitrisesse plastvanni ja panin ka filtri sinna tööle.
Kogu vana akvaariumi põhjakruus läks uue akvaariumi põhja alumiseks kihiks. Mingit pesu sellele ei teinud, segasin sellesse taimekasvu soodustamiseks JBL Florapoliga. Pealmiseks kihiks läks uus ja puhas graniitliiv. Kogu vana akvaariumi vesi läks samuti vahetuse käigus uude. Kalad pidid ajutises kodus olema ainult umbes 24 tundi. Juba 5 päeva peale kolimist otsustas Herotilapia multispinosa paar uut kodu marjaga õnnistada. Ülal toodud pilt on tehtud 3 päeva peale kolimist.
Hetkeseis selles akvaariumis: Kalad: 4 skalaari (Pterophyllum scalare), 4 siiami vetikamugijat (Crossoheilus siamensis) , 3 punakurk-kiriahvenat (Thorichthys meeki), 2 Herotilapia multispinosa, 2 Ancistrus dolichopterus. Taimi kokku 12 liiki, tigusid 3 liiki.
Veevahetustsükkel on laias laastus umbes 40liitrit (25%) iga kahe nädala tagant, raua ja makroelementide väetist lisan korra nädalas. Valgus on sees 12 tundi. Temperatuur 28°C.
Azoo filtri mootor ütles üles, filtrit siiski välja ei ole vahetanud, vett ajab läbi filtri akvaariumis olev pump.