300+ (7) Anthias (5) hädad (4) liigid (18) mage (28) meri (13) õied (5) reisid (5) sisustamine (11) teadus (4) teemast mööda (2) üldpildid (25) video (5)

Thursday, March 12, 2009

Uue akvaariumi projekt: Aluskapp

Mõtted uue ja suurema akvaariumi soetamisest on ühel SASi põdeval inimesel ju pidevalt aga konkreetsed ideed ja plaanid hakkasid mu peas kuju võtma vist millalgi eelmise suve alguses. Novembris tegin esimesed konkreetsemad ettevalmistused ehk tõstsin vana akvaariumi teise kohta, et uuele ruumi teha. Sellest oli juttu siin. Kuna mul oli nüüd paar nädalat puhkust, siis võtsin ette aluskapi ehituse. Tegemist ei ole ainult akvaariumi aluse kapiga, vaid see ehitus vahetab välja ka mu vana arvutilaua ja ka "söögilaua".
Vana toanurk nägi välja selline: kahe laua vahelises augus seisis veel eelmisel aastal 180 liitrine akvaarium.
Sõrestik valmis. Raskus toetub kaheksale 18mm keermelatile ja ka kolmele püsti olevale puitkilpplaadile:

Ja pealmiseks pinnaks on 3m pikk, 60cm lai ja 4cm paks liimpuitplaat

Eesmised uksed käivad lahti hingedel, aga valepidi, st mitte keskelt vaid väljast, külgmised seinad käivad lihtsalt küljest ära.

Kapi sisse on võimalik mahutada sump, maksimaalse laiusega 30 cm ja pikkusega kasvõi 120 cm (ehk kuni 100 liitrit). Kõige suurem peavalu oli kogu seda kupatust loodi saada, kuna tegemist ikka üle 100 aasta vana laudpõrandaga.

Ja valmis ta saigi:)


Akvaariumi pikkuseks on arvestatud 120cm ja laius võib olla maksimaalselt 60 cm, 50 cm kõrguse juures teeks see 360 liitrit. Kapp peaks siis kannatama pooletonnist raskust. Millalgi peaks paksud külla kutsuma ja koormustesti tegema :)
Materjal koos kõige väiksemate pudinate ja ka mõnede soetatud töövahenditega läks kokku maksma 3500 krooni.
Akvaariumit veel tellinud ei ole ja ilmselt lähema kuu-paari jooksul veel ei telli ka. Tegelikult on kogu see ehitus ka sellise perspektiiviga, et sinna peale võiks panna hoopis mereakvaariumi, aga praegusel hetkel ei ole veel otsust, kas tuleb kohe meri või saab seal esialgu ikka mageveekast seisma. Kõigepealt on vaja mereakvaariumi pidamisega kontoris natuke kätt harjutada, aga see on juba uus teema...

No comments: